Tırnak Batması Nedir ? Nasıl tedavi edilir ?

Tırnak batması nedir? 
Tırnak batması, tırnağın tırnak yatağına doğru uzandığı acı verici bir sağlık sorunudur. Genellikle ayak baş parmağında görülür ve ayak tırnağı köşesi veya kenarının kıvrılıp çevredeki cilde gömülmesi sonucu oluşur. Ayak tırnak batması ağrılı olabilir ve zamanında tedavi edilmezse enfeksiyonla sonuçlanabilir. Tırnak batması iltihap gelişimi ile sonuçlandığında ağrı daha şiddetli bir hal alır ve ısı artışı, şişlik, akıntı gibi başka belirtiler eklenir.

Tırnak batmasıyla ilgili tedavi seçenekleri nelerdir? 
Tırnak batması evde uygulanan yöntemlere rağmen geçmiyorsa, parmak aşırı şiş ve ağrılıysa, bölgede şiddetli hassasiyet, ısı artışı gelişirse ve irin akıyorsa, kişide şeker hastalığı varsa en doğru davranış bir doktora görünmektir. Doktor tırnak batmasına bağlı enfeksiyon belirtileri gözlemlerse ağızdan antibiyotik tedavisi başlar. Ayrıca duruma göre tırnağın bir kısmını kesmek ya da tamamını çekerek çıkarmak da gerekebilir.

Tırnak batması neden olur? 
Tırnağın büyüklüğü ile tırnak yatağı genişliği arasındaki dengesizlik tırnak batmasının önemli bir nedenidir. Bu durum, tırnakların yanlış bir şekilde kesilmesi, kalıtsal tırnak problemleri ve uygun olmayan ayakkabı giyilmesiyle daha da kötüleşebilir. Tırnak batmasının yaygın nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

Tırnak boyutu ile tırnak yatağı genişliği oranında dengesizlik
Tırnakları sıkıştıran dar ayakkabılar ve çoraplar giymek
Tırnakları çok kısa kesmek
Yanlış olarak kavisli kesilen ayak tırnaklarında batma görülebilir. Batma gelişmemesi için ayak tırnaklarının düz olarak kesilmesi gerekir.
Ayak tırnağının yaralanması
Olağandışı kavisli ayak tırnaklarına sahip olmak
Uygun şekilde yapılmayan agresif manikür ve pedikür uygulamaları
Bazı insanların ayak tırnakları doğal olarak içe doğru kıvrılır. Bu durum kıskaç tırnakları olarak bilinir ve bu tırnaklarda batma sıktır.
Özellikle tırnağın çıkmasıyla sonuçlanan travmalar batmaya neden olabilir.

Tırnak batması belirtileri nelerdir? 
Tırnak batmasında en sık görülen belirti ağrıdır. Ağrı tırnağın bir veya iki tarafında olabilir ve dokunmakla artar. Tırnak batmasında görülebilen diğer belirtiler şunları içerebilir:

Tırnak yatağında hassasiyet
Tırnak etrafında kızarıklık
Tırnak çevresinde şişme
Tırnak çevresindeki dokuda ısı artışı ve akıntı
Aşağıdaki durumlarda doktora başvurmalıdır:

Parmakta ciddi ağrı ve rahatsızlık hissi
Tırnak yatağında irin veya yayılma eğilimi gösteren kızarıklık
Ayaklara kan akışının zayıf olmasına neden olan şeker hastalığı, ateroskleroz ya da başka bir sağlık sorununun varlığı

Bebeklerde tırnak batması 
Bebeklerde ayak tırnakları inanılmaz hızlı uzar ve herhangi istenmeyen bir durumla karşılaşmamak için bakım ve kesiminin özenle yapılması gerekir. Bebekler için çok acı verici olabilen tırnak batmasının oluşmaması için ekstra dikkat göstermek şarttır. Bebeklerde tırnak batması olduğunda parmağının o bölgesi kırmızı, şiş bir hale gelir ve rahatsız edici bir akıntı gelişebilir. Parmağına dokunulduğunda veya üzerine baskı uygulandığında bebek ağlayarak tepki verir. Birden ayakkabılarından nefret etmeye başlayabilir veya yürüyorsa topallayabilir ya da yürürken ağlayabilir.