Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi

inüs iltihaplarının en az 3 ay devam ettiği kronik sinüzite, öncelikle ilaç (medikal) tedavisi ile müdahale edilir. Ancak ilaç tedavisine direnç gösteren vakalarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Cerrahi müdahale yöntemlerinden birisi de Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (Functional Endoscopic Sinus Surgery – FESS) yöntemidir. Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi; sinüslerin bozulan havalandırmasını yeniden düzenlemek için burun boşluğu yanındaki (paranazal) sinüsler ile burun boşluğu arasındaki akış yollarının, nazal endoskoplar kullanılarak açılması veya genişletilmesi maksadıyla yapılan minimal düzeydeki derin (invaziv) cerrahi yöntemdir. Sinüslerin işlevlerini normale döndürmeyi amaçladığından “fonksiyonel” olarak isimlendirilmektedir.

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi
Endoskopların burun boşluğundan geçecek kadar küçük ve kullanışlı olması nedeniyle yüzün dış bölgesinde kesi (inzisyon) yapılmasına gerek duyulmadan cerrahi müdahale yapılabilmektedir.

.Müdahale çoğunlukla genel anestezi ile yapılmakla birlikte, lokal ya da sedasyon anestezi de kullanılabilmektedir.

Operasyon sonunda burun içerisine tampon, içerisinde hastanın nefes alabilmesine olanak sağlayan hava deliklerinin olduğu silikon splintler ya da sıvı emici malzeme yerleştirildiği gibi hiçbir yerleştirme yapılmayan vakalar da mevcuttur. Ayrıca gerek duyulduğunda sinüzit ameliyatı ile birlikte konka rezeksiyonu / redüksiyonu (burun eti alma/küçültme), burun kıkırdak / kemiği eğriliği (deviasyon) ameliyatları da yapılabilmektedir.

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi; sinüs iltihaplarının en az 3 ay devam ettiği kronik sinüzit vakalarında, antibiyotik, antihistaminik, dekonjestan, ağrı kesici ve nazal spreyler ile uygulanan ilaç tedavisi neticesinde iyileşmenin sağlanamadığı ya da kısa süreli iyileşme sonrası şikayetlerin tekrarlandığı durumlarda uygulanmaktadır.

Birçok etkenin sinüzit belirtilerine neden olması sebebiyle kronik sinüzit tanısının, endoskopik görüntüleme ve bilgisayar tomografisi ile teyit edilmesini müteakip cerrahi müdahale kararı verilmesi gerekmektedir.

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi Komplikasyonları Var mıdır?
Operasyon günü ya da ertesi gün taburcu olmayı müteakip genellikle 1-2 hafta içerisinde normal yaşama dönülmektedir. Ancak bu süre zarfında kanlı akıntılar görülebilir, fakat burun içi yıkanmaz, çoğunlukla burun spreyi, antibiyotik ilaçlar ve ağrı kesiciler kullanılır. Doktor tarafından yapılacak kontrollerde, gerekli görüldüğünde iç kısımda oluşan iz / nedbe (scar / sklerozi) temizlenebilecektir. İyileşme sürecinin her döneminde yüz bölgesi darbelerden korunmalı ve travma oluşması engellenmelidir.

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi Ne Kadar sürer?
Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Ameliyatı, her hastanın ve problemin durumuna göre değişmekle birlikte çoğunlukla 2 ila 4 saat arasında sürmektedir.

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi Riskleri Var mıdır?
Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi de diğer ameliyatlar gibi bazı riskler taşımaktadır.

Tüm cerrahi müdahalelerde görülebilen enfeksiyon riski, Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi için de geçerlidir. Aynı durum anestezi riski için de söz konusudur.Operasyon sırasında ya da sonrasında, burun içi ve sinüs bölgesinin hassasiyetinden kaynaklanan şiddetli kanamalar görülebilir. Aşırı kan kaybı nedeniyle hastaneye yatış ya da kan nakli (transfüzyon) nadiren görülmektedir.

Sinüslere müdahale esnasında beyin zarına zarar verildiği takdirde burun boşluğuna Beyin Omurilik Sıvısı (Cerebral Spinal Fluid – CSF) sızıntısı riski bulunmaktadır. Böyle bir durumda burun ve sinüslerden beyine enfeksiyon bulaşması ile karşı karşıya kalınabilmektedir.Sinüs ve burun ameliyatları sonrası koku alma hassasiyetinde azalmalar görülebilmektedir.

Operasyon sonrasında kısa veya uzun süreli geçici görme bozukluğu ile çift görme vakalarına rastlanmaktadır. Nadir olarak tek taraflı görme kaybı yaşanabilmektedir.Dudak ve diş bölgelerinde geçici uyuşma, göz ve ağız bölgesinde şişlik veya morarma görülebilmektedir.

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi Fiyatları nelerdir?
Her vaka ve durum için ayrı bir tanı ve tedavi söz konusu olduğundan, Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi fiyatı hakkında genel bir bilgi vermek mümkün değildir. Öncelikle hangi seviyede sinüs probleminiz olduğuna, burun içi kemik ve kıkırdak yapıda bir müdahaleye gerek duyulup duyulmadığına göre fiyat değişecektir.

Eğer siz de sürekli baş ve yüzün sinüs bölgelerini içeren bölümünde ağrı ve dolgunluk hissi veren basınç, burun tıkanıklığı, horlama, seste bozulma, gece artan öksürük, burun ve / veya geniz akıntısı, koku ve tat bozukluğu, halsizlik ve ateş gibi problemler yaşıyorsanız ve şikâyetleriniz 3 aydan daha fazla sürede devam ediyorsa, iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilirsiniz.