Fizik Tedavi & Rehabilitasyon

Kliniğimizdeki tüm fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarından önce hasta, fizik tıp ve rehabilitasyon uzman hekimi tarafından muayene edilir. Daha sonra tedavi reçetesi hazırlanır. Tedavi programı, alanında uzman fizyoterapistler tarafından doktor kontrolünde uygulanmaktadır.
Çeşitli fiziksel ajanların ve tekniklerin kullanılmasıdır; elektrik akımı, soğuk – sıcak, çeşitli frekanslarda ses dalgaları, manyetik alan terapisi ve hidroterapi (su terapisi) tedavisinde; kas-iskelet sistemi ile ilişkili ağrı, fonksiyon kaybı, yaralanma ve yetersizliktir. Fizik tedavi, ağrılı vakanın yanı sıra engellilik veya bozulmanın etkilerini en aza indirir ve bireyin mesleğine veya sosyal hayatına dönmesine yardımcı olur.

REHABİLİTASYON
Rehabilitasyon, kaybedilen fonksiyonların yeniden elde edilmesi olarak tanımlanır. Rehabilitasyonda, bu vücut fonksiyonlarından bazılarını kaybeden kişinin vücut fonksiyonlarını en üst düzeye çıkarmaya odaklanılır.

Rehabilitasyonda fizik tedavi uygulamaları dışında farklı egzersiz teknikleri kullanılmaktadır.

•    Felç ve kas güçsüzlüğü
•    Ortopedik kırık rehabilitasyonu
•    El rehabilitasyonu
•    Spor yaralanmaları rehabilitasyonu
•    Omurga eğriliği, duruş bozuklukları
•    Nörolojik hastalıkların rehabilitasyonu
•    Romatizmal hastalıkların rehabilitasyonu

Spastisite için botoks
Spazmlar veya istemsiz kas kasılmaları (Spastisite- Distoni) , beyin veya omurilik yaralanmaları veya serebral palsi, multipl skleroz veya felç gibi rahatsızlıkları olanları etkileyebilir. Bu ağrılı spazmlar ve tekrarlayan istemsiz hareketler günlük yaşam aktivitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Botoks enjeksiyonları – kozmetik prosedürlerde kullanılanlara benzer – bazı hastalar için spastisite semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

PARKİNSON REHABİLTASYONU
Parkinson hastalığı beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden, yavaş ama ilerleyen bir hareket bozukluğudur. En sık 40 ile 70 yaş aralığında ortaya çıkar. 65 yaş ve üzerinde toplumda görülme sıklığı %1, 80 yaş ve üstünde %3-4'dür. Bu oldukça yüksek bir oran .
Parkinson hastalığında, ilaçlarla ve gereğinde beyin pili gibi cerrahi girişimler ile  hastalığın ilerleyişi yavaşlatılabilmektedir. Hastalığın ilerleyişini tamamen durduracak tedavi maalesef  henüz yok. 
Peki bu  tedavilere ek olarak  neden Parkinson hastaları FTR programına katılmalıdır ?
  Egzersiz, Parkinsonun istemsiz hareket semptomlarını azaltarak, hastanın bağımsız günlük aktivitelerini kolaylaştırabilir. Fizik tedavi ile bu ilerlemenin  yavaşlatılabileceğini gösteren çok sayıda çalışma mevcuttur. Düzenli Parkinson egzersizleri ile denge gelişir, daha az düşülür, duruş bozukluğu düzelir , ruh durumu iyileşir, daha az kas ve eklem yaralanması olur, yürüme problemlerinin önüne geçilir, kemik erimesi önlenir. 
Nöroloji tarafından tanı ve ilaç tedavisinin başlanması sonrası MUTLAKA bir Fizik Tedavi Hekimi tarafından değerlendirilip mümkün olduğunca çabuk FTR programı başlanmalıdır. Bu sayede hasta bağımsız olarak çok daha uzun süre günlük hayatındaki ihtiyaçlarını karşılar   ya da en az destekle günlük yaşamının idame ettirir. 
Ayrıca FONKSİYONEL BİR BESLENME düzenine geçerek yine Hastalık semptomları azaltılabilir. Fizik Tedavi ve rehabilitasyon uygulaması her yönü ile bir bütün olarak değerlendirilmeli ve her hastanın ihtiyacına göre özel olarak düzenlenmelidir.