Alerjik Konjonktivit

Konjonktivit, gözün ön yüzeyi ile kapakların içi yüzeyini örten ve dışarıdan şeffaf olarak görülen zar yapısındaki dokunun iltihaplanmasına denir.
Alerjik konjonktivit havadaki alerjiye neden olan maddelere göz tarafından verilen tepkidir. Tekrarlayıcı bir durum olan ve her iki gözü de etkileyen alerjik konjonktivitin potansiyel alerjenleri;
-Polen
-Çim
-Yabani otlar
-Toz zerreleri
-Hayvan tüyleri
-Küf

Belirtileri
- Gözde Kaşınma
- Gözde Yanma, batma, kaşıntı,
- Gözde Çapaklanma,
- Işığa karşı hassasiyet
- Görme bozukluğu meydana getirebilir. 
- Gözde kızarma
- Gözden yaş gelmesi
- Göz yanması
- Bulanık görme
- İltihaplanma ya da mukus üretimi

Alerjik Konjonktivit Tipleri

Akut  Alerjik Konjonktivit;
Akut alerji alerjen maddeyle temastan hemen sonrası başlar. Şikayetler ani şekilde ortaya çıkar. Yoğun kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve göz kapaklarında şişlik meydana gelir. Bulgular çok ciddi olabilir, genellikle alerjen madde uzaklaştırıldıktan 24 saat sonra kendiliğinden ortadan kalkar.
 Mevsimsel Alerjik Konjonktivit;
Yılın belli dönemlerinde ortaya  çıkar. Genellikle hafif seyreder  fakat polen sezonlarında şikayetler şiddetlenir. Sezonlar ilkbaharda ağaç polenleri , yazın çim pollenleri, yaz sonu ve sonbaharda ot polenlerine bağlı gelişir. Coğrafik bölgelere göre değişkenlik gösterebilir.
Periniyal  Alerjik konjonktivit;
Hafif seyreden, yıl boyunca  süre giden ve genellikle ev içerisindeki  toz akarları, hayvanlara karşı gelişir.

Göz Enfeksiyonları
Gözde kızarıklık, sulanma, yanma, batma, bazen de çapaklanma… Yaşam kalitesini oldukça düşüren bu belirtilerin altında; halk arasında “göz enfeksiyonu – göz nezlesi” olarak bilinen, tıbbi olarak ‘konjonktivit’ veya ‘kırmızı göz’ olarak adlandırılan hastalık yatar. 
Konjonktivit, gözün ön yüzeyi ile kapakların içi yüzeyini örten ve dışarıdan şeffaf olarak görülen zar yapısındaki dokunun iltihaplanmasına denir. Nedeni alerjik reaksiyon da olabilir, bakteri ya da virüsün bulaşması veya gözyaşı eksikliği de. Konjonktivit hastası olan kişiler, belirtiler görüldükten sonraki 7 ile 14 gün arasında hastalığı bulaştırabilir. Özellikle viral kaynaklı konjonktivit salgın yapabilir. Üstelik damlacık enfeksiyonu nedeniyle hastayla aynı ortamda bulunmak bile enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir. Göz enfeksiyonunun oluşturduğu bir başka önemli durum ise tedavide geç kalındığında geri dönüşümü olmayan sorunlara yol açabilmesidir. Konjonktivit doğru zamanda, doğru şekilde tedavi edilmezse, sık sık tekrarlayabilir veya aylarca sürebilir. Daha da önemlisi, gözde kalıcı astigmat gibi hastalıklar oluşturarak görme kalitesini kalıcı olarak düşürebilir.
Belirtileri
- Gözde kızarıklık
- Sulanma
- Batma ve Ağrı
- Işıktan rahatsız olma
- Kulak önünde şişlikler
- Göz Kapaklarında şişlikler
- Çocuklarda ise; Ateş, Boğaz ağrısı ve Burun akıntısı
Sebebleri
- Toz ,Duman
- Aşırı sıcak
- Vücuttaki Sıvılardan birinin göze hücum etmesi
- Herhangi bir darbe vs. 
Gözlerin temizliği çok önemli
Tedavinin en önemli ayağını temizlik oluşturuyor. Yüz için kullanılan tüm havluların yüksek ısıda yıkanması. Konjonktiviti olan kişinin havlularının asla kullanılmaması. Gözlerin kesinlikle ovuşturulamaması gerekiyor, aksi takdirde iltihabın diğer göze de bulaşması mümkün. Göz kapaklarındaki herhangi bir akıntı ya da çapağın ılık su ile yıkanması gerekir.